Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Приемането на риба и протеини поддържа възрастните хора здрави

Яденето на риба може да помогне на възрастните хора да бъдат активни.

Изследователи от Националния институт по здравеопазване и хранене в Япония помолили 1000 мъже и жени да попълнят въпросник, който да оцени психичното и физическото им здраве. Сред въпросите били „Колко лесно ви е да използвате обществения транспорт или да плащате сметки?” и „Колко често посещавате приятели?”. Те също са били разпитани подробно за хранителните им навици.

прочети повече ...

Протеините в диетата

Основен принцип в диетите за отслабване са те да имат по-ниско калорийно съдържание.

Поредно проучване показа, че е възможно да бъде постигнат оптимален ефект ако се включи умерено количество протеини в хранителния режим.

Специалисти твърдят, че в рамките на една година, резултатите по отношение теглото са по-добри ако се включи белтък в менюто, отколкото ако се спазва диета с високо въглехидратно съдържание, но ниско на мазнини.

Нещо повече - установено е благоприятно влияние и що се отнася до серумните липиди - повишаване на "добрия холестерол" и понижаване на триглицеридите.

прочети повече ...

Белтъчините и минералните соли в храната на детето

БЕЛТЪЧИНИ

Мускулите, сърцето, мозъкът, бъбреците до голяма степен са изградени от белтъчини (освен водата). Костите са изградени от белтъчини, просмукани с минерални соли, които им придават необходимата твърдост.

Детето се нуждае от богата на белтъчини храна, която да обезпечи непрекъснат растеж и поддържането на жизнените му функции.

Повечето естествени храни съдържат белтъчини, някои повече, други по-малко. Особено богати на белтъчини са месото, птиците, рибата, яйцата и млякото. Те са единствените, които доставят "пълноценни белтъчини" - те съдържат пълната гама белтъчни елементи, необходими за човешкия организъм.

прочети повече ...

Търси в статии