Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Бавното дъвчене на храната помага да отслабнете

Знаменитости като Гуинет Полтроу се кълнат, че правилното дъвчене на храната помага да ядете по-малко  - и сега учените са доказали, че това наистина е така.

Ново проучване е установило, че бавното ядене с по-малки хапки ни кара да се чувстваме по-сити един час по-късно, отколкото ако изяждаме храната бързо. Хората, които ядат бавно, също пият повече течности, което им помага да се чувстват по-сити, заявиха учените.

Изследователи от Тексаския университет проучили връзката между скоростта на хранене и приема на калории, като анализирали това до колко скоростта на хранене влияе върху калориите, консумирани по време на ядене. Те също така анкетирали доброволците за чувството им на глад и ситост преди и след бързо и бавно хранене.

По време на бавното ядене, хората били инструктирани да си представят, че няма времеви ограничения, да приемат малки хапки, да дъвчат старателно  и да правят паузи, през които да оставят прибора на масата. По време на бързото ядене, на доброволците им било казано да си представят, че бързат за някъде, да поемат големи хапки, да дъвчат бързо и да не оставят прибора си на масата.

Изследователите установили, че хората, които ядат бавно, приемали средно 88 по-малко калории, отколкото хората, които яли бързо. Хората с наднормено тегло обаче приемали само 58 на сто по-малко калории.

Професор Mийна Шах каза: "Забавянето на скоростта на хранене води до значително намаляване на енергийния прием при групата с нормално тегло, но не и при групата с наднормено тегло." Тя предполага, че изводите по отношение на групата с наднормено тегло може да са неточни, тъй като тези хора яли по-малко храна по време на проучването - може би защото са се чувствали неловко заради хората с нормално тегло. Въпреки това и двете групи, които яли бавно, докладвали, че се чувстват по-малко гладни след това, отколкото тези, които яли бързо.

Бавно ядящите също така пият повече вода по време на хранене, които вероятно допринася за чувството на пълнота - и предотвратява преяждането. Д-р Шах добавя: "Забавянето на скоростта на хранене може да помогне за намаляване на приема на калории и потискането на нивата на глад и дори може да засили удоволствието от храната."

назад ...

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

прочети повече ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии