Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Осем дни гладуване в годината подобряват имунната система

Научни изследвания твърдят, че гладуването може да бъде полезно за вашето здраве. Това е най-новата хитова диета, която има доста фенове сред знаменитостите.

Проучване установи, че гладуването в продължение на два или повече дни може да ви помогне да дадете тласък на имунната си система, особено ако тя е била повредена от процеса на стареенето или лечение на рак. То насърчава тялото да замени старите и повредени клетки, твърдят американски учени.

Валтер Лонго, експерт по дълголетието от Университета на Южна Калифорния, заяви: "Когато гладувате, системата ви се опитва да пести енергия и едно от нещата, които тя може да направи, за да спести енергия, е да преработи много от имунните клетки, които не са необходими, по-специално тези, които могат да бъдат повредени.

Неговият екип установил, че гладуването в продължение на два до четири дни на всеки шест месеца поставя тялото в режим на оцеляване, разграждайки запасите от мазнини и захар и преработвайки старите клетки. "Тялото след това изпраща сигнал на стволовите клетки да се регенерират и да възстановят цялата система. Когато една имунна система е силно повредена от химиотерапия или стареене, периодите на гладуване могат да генерират, буквално, нова имунна система", каза професор Лонго. Той продължи с думите: "Това дава зелена светлина на стволови клетки да започнат възстановяване на цялата система."

Според резултатите от пилотно проучване, пациенти с рак загубили по-малко бели кръвни клетки, ако са гладували в продължение на 72 часа преди химиотерапията.

Гладуването също намалява страничните ефекти при мишки, на които са давани лекарства за химиотерапия, и подсилва имунитета у застаряващите мишки.

Д-р Таня Дорф, съавтор на изследването, добавя: "Въпреки, че химиотерапията спасява животи, тя причинява значително увреждане на имунната система. Резултатите от това проучване показват, че гладуването може да смекчи някои от вредните ефекти на химиотерапията."

назад ...

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

прочети повече ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии