Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Хранителната зависимост наистина съществува

Нови изследвания показват, че хранителните зависимости не са просто удобно извинение за някои хора да преяждат. Учените са открили, че жените, които са с наднормено тегло, инстинктивно се чувстват стимулирани от вида на храна. Те също така открили, че тези жени имат по-малко воля.

Изследователите от Университета на Люксембург казват, че някои от жените, които те са изследвали, изпитвали глад скоро след хранене - което предполага възможно пристрастяване към храната.

Клаус Воугъл, професор по клинична психология и здраве, заяви: "Всички зависимости са сходни с това, че страдащият жадува за излишък на усещане – нещо, което хората получават от химически невротрансмитери, които се произвеждат, когато човек се храни, играе хазарт, пуши, прави секс или взема наркотици."

Тестовете били проведени или три часа след хранене или непосредствено след хранене. Авторите на изследването показвали на участниците мигащи образи на случаен принцип на екрана на компютъра. Някои изображения били на мазни или сладки храни, докато други били на нехранителни стоки. Жените били помолени да кликат толкова бързо, колкото е възможно по снимките - и се оказва, че жените с наднормено тегло са по-бавни от останалите.

Няколко от жените с наднормено тегло също така заявили, че тестът е провокирал глад у тях, независимо от това колко скоро са яли. "Това показва, че някои хора могат да имат инстинктивно, психологическо предразположение към преяждане", каза професор Воугъл. Въпреки това, той добави, че други изследвания показват, че човешката природа и възпитанието може да играят роля при преяждането. Той каза: "Хората могат да преяждат, за да се утешават, или защото са отегчени, или могат да го правят просто по навик."

назад ...

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

прочети повече ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии