Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Свалете 5% от теглото си и ще спите 20 минути повече

Свалянето на излишните килограми е не само полезно за вашето здраве, то може да помогне на хората да спят по-добре през нощта и да се чувстват по-трудоспособни.

Затлъстелите хора, които изгубят най-малко 5 на сто от теглото си, спят по-добре и по-дълго шест месеца след загубата на тегло, разкри проучване. Откритията, публикувани по време на съвместната среща на Международното дружество по ендокринология и на Обществото на ендокринолозите в Чикаго, разкри, че загубата на тегло подобрява качеството на съня и настроението, независимо от това как хората са отслабнали.

Водещият изследовател Насрин Алфарис от Университета на Пенсилвания във Филаделфия, каза: "Това проучване потвърждава резултатите от няколко изследвания, които съобщават, че загубата на тегло е свързана с по-голяма продължителност на съня."

Проучването проследило 390 затлъстели мъже и жени в продължение на две години. Участниците били насочени към една от три програми за отслабване. Едната група получавала печатни образователни материали четири пъти на година, другата група получавала кратки съвети за начина си на живот, а последната група била консултирана и получавала медикаменти за отслабване.

Изследователите след това анализирали промените в теглото, продължителността и качеството на съня и настроението на участниците след шест и 24 месеца лечение. Те сравнили резултатите на хора, които са загубили 5 на сто от първоначалното си телесно тегло с тези на хората, които загубили по-малко от 5 на сто.

На шестия месеца, хората, които получавали съвети за начина на живот, загубили повече тегло от тези, на които просто била предоставена съответната информация. И в трите групи, тези участници, които загубвали най-малко 5 на сто от теглото си на всеки шест месеца, докладвали, че спят средно по 21.6 минути повече на нощ, в сравнение с 1.2 минути за хората, които загубили по-малко от 5 на сто от телесното тегло.

Тези, които са загубили повече тегло, също имали по-добро качество на съня и настроение.

Д-р Алфарис добавя: "Необходими са допълнителни изследвания, за да се разгледат възможните ефекти от възвръщането на теглото върху продължителността на съня и качеството на съня."

назад ...

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

прочети повече ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии