Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Искате да сте слаби? Яжте кисело мляко с пробиотици

Яденето на кисело мляко, пълно с "добри бактерии", може да предотврати затлъстяването.

Мишки, които били на диета с високо съдържание на мазнини и приемали пробиотици, не наддали на тегло три месеца след лечението според ново проучване.

Учените казват, че бактериите произвеждат терапевтично съединение в червата и смятат, че е възможно да се манипулира чревната микрофлора - което лекува затлъстяването и хроничните заболявания.

Професорът по фармакология Д-р Шон Дейвис от Университета Вандербилт, заяви: "Разбира се, че е трудно да се сравнява мишката с човека. Но по същество, ние успяхме да възпрепятстваме повечето от негативните последици от затлъстяването при мишки, въпреки че те бяха хранени с богата на мазнини диета."

Предишни изследвания на проф. Дейвис изследвали използването на пробиотични бактерии за доставяне на лекарства за стомашно-чревния тракт по устойчив начин за хора, страдащи от хронични заболявания. Изследванията показват, че естествената чревната микрофлора играе роля в затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания. Той добави: "Видовете бактерии, които имате в стомаха ви, влияят на риска от хронични заболявания. Чудехме се дали бихме могли да манипулираме чревната микрофлора по начин, който ще насърчи оздравяване."

Екипът използвал безопасния бактериален щам Е.coli Nissle 1917, който колонизира червата на човека и го модифицирали генетично, за да произведе липидно съединение, наречено NAPE, което обикновено се синтезира в тънките черва в отговор на храненето. NAPE бързо се превръща в NAE - съединение, което намалява едновременно приема на храна и наддаването на тегло.

Някои данни показват, че производството на NAPE може да бъде намалено при хора, които ядат богата на мазнини диета, затова бактериите, произвеждащи NAPE, били добавени към водата, която пили мишките, които били хранени с богата на мазнини диета в продължение на осем седмици.

Мишките, които приемали модифицираните бактерии, имали значително по-нисък прием на храна, телесни мазнини, инсулинова резистентност и затлъстяване на черния дроб в сравнение с мишки, приемащи контролни бактерии. Учените открили, че защитните ефекти продължили най-малко четири седмици след като бактериите, произвеждащи NAPE, били отстранени от водата. И дори 12 седмици след като модифицираните бактериите били отстранени, третираните мишки все още имали много ниско телесно тегло и телесни мазнини в сравнение с контролните мишки.

Експериментът също имал ефекти върху съединенията в черния дроб, което предполага, че може да бъде възможно да се използват модифицирани бактерии за доставяне на медикаменти извън червата.

назад ...

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

прочети повече ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии