Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Искате да отслабнете? Яжте шепа боровинки на ден

Заменяйки шоколада или кроасаните с шепа плодове за следобедна закуска може да загубите почти 6 килограма за една година.

Изследователите установили, че хората, които хапват плодове за следобедна закуска, приемат по-малко калории при следващото си хранене. Специалистите разгледали ефектите на ягодите, малините, къпините и боровинките.

Изследователите от Университета Лоубороу открили, че хората, които хапват плодове със същото енергийно съдържание като обикновените закуски, съдържащи захар, приемат 134 по-малко калории. Без да правят упражнения, това би могло да доведе до загуба на половин килограм на месец.

Д-р Луис Джеймс, от училището за спорт, упражнения и здравни науки в Университета Лоубороу, заяви: "Нашето изследване показва, че следобедна закуска, състояща се от плодове, намалява приема на енергия по време на вечеря. Това е прост метод, който може да помогне за загуба на тегло. Има редица потенциални ползи за здравето от консумацията на плодове, но това е първият път, в който е доказано, че яденето им по време на следобедна закуска води до прием на по-малко калории по време на следващото хранене за деня. Кумулативният ефект от намаление на приема на калории може да помогне на хората да свалят излишни килограми без да се налага да полагат усилия.

В период от четири месеца, участниците в проучването яли плодове за следобедна закуска и им било казано след това да ядат спагети за вечеря, докато се почувстват сити.

Хората, които яли закуска, съдържаща захар, изяждали почти 20 процента повече храна за вечеря, отколкото тези, които яли шепа боровинки. Тези, които хапвали горски плодове, консумирали средно 134 по-малко калории.

Д-р Джеймс изчислил, че хората, които ядат плодове следобед, може да очакват да намалят приема на енергия средно с 938 калории на седмица.

Като се има предвид, че половин килограм телесни мазнини се равнява на около 3500 калории, това намаляване на дневния прием на енергия би могло да доведе до загуба но около половин килограм мазнини на месец - или шест килограма за една година.

назад ...

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

прочети повече ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии