Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Тайната да се чувствате сити за по-дълго и да свалите тегло е да ядете бавно

Майка ви е била права, когато ви е казвала да ядете по-бавно, доказва изследване.

Хората, които ядат по-бавно се чувстват по-сити и си мислят, че са яли повече от хората, които ядат бързо, показват тестовете.

Предишни изследвания са установили, че по-бавното консумиране на храна води до по-нисък ИТМ - индекс на телесната маса – в сравнение с бързото ядене. Но причината, поради която бавното хранене е свързано с по-ниско телесно тегло, досега не съвсем ясна.

За да изследват дали това колко бързо се храним влияе на това колко гладни се чувстваме по-късно, изследователи от университета в Бристол хранили доброволци с доматена супа през тръба в устата им. Този експеримент имал за цел да попречи на изследователите да съдят визуално колко супа е била изядена.

След това на участниците били дадени чрез помпа в устата  400 мл супа на две различни скорости. Едната от скоростите била на най-бързото темпо – 11.8 мл за две секунди, последвано от четири секунди пауза. При бавната скорост, на участниците били дадени 5.4 мл супа за една секунда, последвана от десет секунди пауза.

40-те доброволци след това били запитани дали се  чувстват напълно сити в края на храненето и два часа след това. Тези, които поели супата по-бавно, заявили, че се чувстват по-сити веднага след теста и два часа по-късно. Бавно ядящите също надценили колко са изяли – те предполагали, че средно са погълнали 108 мл повече супа от другата група.

Учените смятат, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се установи дали по-бавното ядене води до по-малко излишно тъпчене с допълнителна нездравословна храна.

Специалистите спекулират, че усещането за ситост може да ни помогне да свалим теглото, защото то ни кара да ядем по-малко след това.

назад ...

Гладуването забавя процеса на стареене и удължава живота

Ако намалите броя на калориите, които приемате наполовина в продължение на пет дни в месеца, това ще ви помогне да живеете по-дълго, показва ново проучване.

Хората, които са подложени на по-малко от една седмица на силно ограничаваща диета, показват малко признаци на стареене, диабет, сърдечни заболявания и рак в сравнение с група, която не е гладувала. И добрите ефекти остават във времето въпреки връщането към нормалната диета – въпреки че тя също трябва да е здравословна.

прочети повече ...

От ходенето на фитнес може да напълнеете - в зависимост от гените ви

Това е идеалното извинение да отложите ходенето на фитнес. Някои хора са програмирани действително да наддават тегло, когато се упражняват.

Едно проучване на жените с всякакви размери установи, че гените за виновни за това , че пълнеем и че упражненията са от малка полза. Жените с висок брой гени на затлъстяването станали по-пълни в края на проучването, отколкото в началото, въпреки, че посещавали фитнеса три пъти седмично в продължение на година. За разлика от тях, жените, чиито гени ги поставят в по-малък риск от затлъстяване, изгубили тегло.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии